Haber

Süleyman Bülbül: “Dünya Dijitalleşiyor, AKP Yandaşlarına İhale Veriyor”

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “20 yıllık AKP iktidarının rantiye sistemi nedeniyle vasıflı iş gücü o kadar azaldı ki artık kalifiye iş gücü kalmadı denilebilir. Endüstri 4.0, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm devrimleri, mevcut iktidar yandaşlarına nasıl ihale vereceklerinin mücadelesini veriyorlar.Türkiye’de mesleki ve teknik becerilerin kazanılması ve geliştirilmesine yönelik kurum ve mekanizmalar, kurumları tamamen yerle bir eden anlayış yüzünden yerle bir oldu. ve liyakat sistemini kaldırdı.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Türkiye’nin Katma Değerli Üretim Krizi ve CHP’nin Ar-Ge Platformunda Nitelikli İşgücü Açığı Derinleşiyor” başlıklı rapora ilişkin açıklama yaptı. Bülbül dedi ki:

“20 YILLIK AKP HÜKÜMETİNİN KİRACI DÜZENİ NEDENİYLE NİTELİKLİ İŞGÜCÜ ARTIK OLMAYAN O KADAR AZALDI”

“20 yıllık AKP iktidarının rantiye sistemi nedeniyle vasıflı iş gücü öyle bir azaldı ki, artık vasıflı iş gücü kalmadı denilebilir. Dünyanın gelişmiş ekonomileri Endüstri 4.0’a, dijitalleşmeye ve dijitalleşmeye kaynak ayırırken; yeşil dönüşüm devrimleri, hükümetin mevcut destekçilerine nasıl ihale vereceklerinin derdindeler.

“TÜRKİYE 40 ÜLKE ARASINDA EN YETENEK EKSİKLİĞİNİN GÖRÜLDÜĞÜ 20. YERDE”

Türkiye, yetenek açığı en yüksek 40 ülke arasında 29. sırada yer alıyor. Son 8 yılda meslek liselerinde yüzde 40, öğrencide yüzde 27, öğretmende yüzde 10 azalma oldu. Meslek lisesi mezunu işsiz sayısı 8 yılda yüzde 42 artarak 2022’de 432 bine ulaştı. 2021’de Ar-Ge personelinin iş gücüne oranı yüzde 1,3. 2014 yılında 606 bin olan işsiz üniversite öğrencisi sayısı, 2022 yılı Ekim ayında 1 milyon 169 bine ulaştı.

“MESLEKİ İSTİHDAM ORANINDA OECD’NİN SON SIRASI”

Türkiye, meslek lisesi mezunlarının yüzde 61’lik istihdam oranıyla OECD’de sondan ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, düşük eğitim ve beceri açısından 62 ülke arasında en kötü 16. sırada yer alıyor. Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’nin 2007’den 2021’e kadar olan yüksek teknoloji ürünü ihracat seviyesi ciro başına sadece 3,8 milyar dolar arttı.

“YURTDIŞINA GÖÇ EDEN YAZILIM SAYISI YILDA 30 BİNİ AŞTI”

Şu anda Türkiye’de neredeyse her 4 şirketten 3’ü yetenek açığı olduğunu veya işe alımda zorluk yaşadığını belirtiyor.

İŞKUR’un 2021 verilerine göre Türkiye genelindeki işverenlerin yüzde 88’i, personel temininde yaşanan sıkıntının nedeni olarak “gerekli mesleki beceri ve niteliklere sahip personel bulamamayı” gösterdi.

Yükseköğretim mezunlarının istihdam oranı yüzde 67 olan Türkiye, OECD’de son sırada yer alıyor.

37 OECD ülkesinin ortasında yer alan Türkiye, milli gelirde ‘bilgi-iletişim sektörü katma değer oranı’nda sondan 4. sırada yer alıyor.

OECD bilgi ve iletişim teknolojileri temel düzey beceri ortalaması yüzde 55 iken Türkiye’de yüzde 28’dir.

2007-2021 ortasında Türkiye’de yüksek teknoloji ihracatının oranı sadece yüzde 1 artarak yüzde 3’e çıktı.

“YURTDIŞINA GÖÇ EDEN YAZILIM SAYISI YILDA 30 BİNİ AŞTI”

Yurt dışına göç eden yazılımcı sayısı yılda 30 bini aştı.

2020 yılında yapılan yatırımlar kapsamında derin teknoloji girişimlerine sadece 7 milyon dolar aktarıldı.

“AKP KURUMLARI TAMAMEN ZARAR VERDİ”

Bugün 20 yıllık AKP iktidarının kurumları tamamen ortadan kaldıran, liyakat sistemini ortadan kaldıran anlayışı nedeniyle Türkiye’de mesleki ve teknik beceri kazanma ve geliştirmeye yönelik kurum ve mekanizmalar tasfiye edilmiştir. ‘Endüstri 4.0, Dijitalleşme ve Yeşil Dönüşüm’ devrimlerinin yarattığı yeni mesleklerin gerektirdiği bilgi ve becerileri taşıyabilecek, genç iş gücümüzün kalitesini ve işgücü verimliliğini artırabilecek kurumsal mekanizmalar neredeyse tamamen ortadan kalktı.

haber-akcadag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu